Navigation Menu+

Enkele reacties

Banket KlinktHeerlijk op 1 april 2011

Vrijdagavond 01 april hebben we een schitterend diner gekregen op het ‘Klinkt Heerlijk’ concertdiner georganiseerd door Kiwanis Affligem Hopland. De afdeling voeding – grootkeuken VTI heeft alle gasten bijzonder aangenaam verrast. Knap wat die jongeren uit hun hoed hebben getoverd, een eye-opener voor alle aanwezigen.

Fijn om te zien wat gedreven leerkrachten met die jongeren kunnen bereiken (ook voor de bediening trouwens).

Als organisator niet 1 opmerking gekregen, hoeveel duidelijker kan het zijn.

Schitterend gedaan ladies en gentlemen van het VTI.

Christoffel Maekelbergh

 

 

E.H. Johan De Baere, deken van Aalst

 

De Nieuwjaarsamenkomst van de priesters en diakens van het dekenaat Aalst op 19 januari 2010 mocht traditioneel opnieuw doorgaan in het gastvrij huis van VTI – Sint-Lutgardis.

Wij zijn daar heel dankbaar voor. Niet alleen om de smakelijke en keurig verzorgde gerechten die ons bij het feestelijk eetmaal werden aangeboden, maar vooral om de vriendelijke, gedisciplineerde en voorname bediening die wij van de leerlingen mochten ondervinden. Alles wijst erop dat deze leerlingen, gevormd en geleid door hun toegewijde en deskundige leerkrachten, een leerrijke oefenschool doormaken die hen beloftevol voorbereidt op een succesrijke toekomst in de ruime wereld van de horeca.

Namens alle aanwezigen op onze Nieuwjaarsontmoeting wens ik de directie, de leerkrachten, het personeel en de leerlingen van harte te feliciteren voor de manier waarop ze ons ontvangen hebben.

En als we volgend jaar terugkeren zijn we er nu reeds van overtuigd dat we opnieuw die gastvrije, aangename en pedagogisch rijke sfeer zullen mogen ervaren, net zoals we het dit jaar mochten beleven.

 

Met onze hartelijke groet aan allen die betrokken zijn bij VTI – Sint Lutgardis.

 

De heer Luc de Raedt , Chef-Gerant Sodexo in KaHo Sint-Lieven.

 

Voor wie in de voedingssector wil werken, creatief wil bezig zijn en een stabiele job wil hebben en er ook een sociaal leven wil op nahouden, is de grootkeuken een fantastische job, daar ben ik van overtuigd. De tijd dat de grootkeuken synoniem was voor drie componentenmenu’s en kantinekost is voorgoed voorbij en heeft plaatsgemaakt voor verfijnde bereidingen en gerechten.

Werken overdag en beperkt weekendwerk (geen service coupé, geen avondwerk en geen weekendwerk) stelt de grootkeukenkok bovendien in de mogelijkheid om een familiaal stabiel leven te leiden. Binnen een cateringbedrijf heb je zekerheid om te werken in je buurt (cateringbedrijven hebben meerdere klanten binnen eenzelfde regio). Bij ons bij Sodexo zijn er volop jobmogelijkheden en werkloosheid is bijgevolg een eigen keuze… Met de nodige basiskennis en een goede ingesteldheid kan je de basisfuncties waarnemen en met wat gedrevenheid kan je al gauw doorstromen en jezelf opwerken.

Ikzelf heb alle stijlen van het beroep doorlopen: van gastronomisch tot semi-gastronomisch restaurant, over traiteur en kleinhandel tot en met toerisme, om uiteindelijk in de grootkeuken te belanden. De job in het toerisme in de Ardèche was wel leuk, maar bijlange niet zo stabiel als mijn huidige job. Tot op heden is dit dan ook mijn meest stabiele job. De grootkeuken heeft zoveel facetten: bedrijven, scholen, kortverblijf (ziekenhuizen), langverblijf (rustoorden, RVT, WZC) en je kan binnen je carrière altijd eens kiezen voor een ander type grootkeuken.

Het blijft een boeiende job!

 

De heer Joost Despiegeleer, dagelijks bestuurder van de Mess van de RSZ

 

 

De titel “Grootkeukenkok” is een vlag die vele ladingen dekt, want in tegenstelling tot wat velen denken moeten grootkeukenkoks van vele markten thuis zijn. Deze door velen onderschatte job, die niet voor iedereen weggelegd is, biedt een waaier van mogelijkheden. (Van regeneratiekeuken tot directiemaaltijden in warme en en koude lijn. Broodjes, ontbijten, desserten, speciale diners, festiviteiten, … In klinieken en bejaardentehuizen, in bedrijven en in de luchtvaartsector.) Aan de kandidaten dus om hun weg te vinden in deze kleurrijke maar voor velen onbekende wereld.

Een degelijke opleiding is onontbeerlijk om de nodige professionele vaardigheden en stielkennis te verwerven. Dit alles gekoppeld aan gezond realisme, inzet en liefde voor het vak.

Dit vak, dat inderdaad in de schaduw wordt uitgeoefend, biedt perspectieven voor een mooie toekomst. Het groeiend aantal personen die buitenhuis een maaltijd nuttigen (de populaire broodjesmaaltijden bij de jongeren, de actieve bevolking die eet op het werk, de scholieren die eten op school, de mobiele mens die langs de autostrade, op de boot of het vliegtuig een maaltijd nuttigt, …) en de vergrijzing van de bevolking zorgen voor een continue vraag naar arbeidskrachten in de sector.

Bovendien kan men in grootkeukens meestal genieten van een min of meer vaste uurregeling met – al dan niet – beperkt weekendwerk. Dit laat m.a.w. toe dat men naast het werk ook nog kan genieten van een familieleven, hetgeen de algemene levenskwaliteit ten goede komt. Kortom”Grootkeukenkok” kan de job van je leven zijn.

Sinds enkele jaren lopen er leerlingen van het VTI-Aalst op regelmatige basis stage in de Mess van de RSZ vzw, zodat zij in het kader van hun schoolopleiding de kans krijgen om te proeven van het echte leven in een grootkeuken. Volgens hun capaciteiten doorlopen zij tijdens de 3 weken durende periode in principe 3 afdelingen:

*de zaal ploeg die naast de bediening eveneens instaat voor het voorbereidend werk zoals het versnijden van groenten,

* de koude keuken,

*de warme keuken.

Per afdeling werken zij onder toezicht, zodat het steeds mogelijk is hen te begeleiden en bij te sturen waar nodig. Tijdens deze korte en intense periode kunnen de stagiairs dus kennis maken met de belangrijkste taken binnen ons bedrijf. In het bijzonder wordt er aandacht besteed aan Haccp, veilig voedsel, goede keukenpraktijken en persoonlijke hygiëne. Zaken die in elke grootkeuken essentieel zijn.

Onze samenwerking met het VTI-Aalst beperkt zich overigens niet tot het aanbieden van stageplaatsen. Jaarlijks worden onze deuren opengesteld voor een bedrijfsbezoek.

Tot slot merken wij op dat er zich onder ons personeel verschillende oud-leerlingen van het VTI-Aalst bevinden, die de weg naar ons bedrijf gevonden hebben.